Додјељена прва Награда „Иво Андрић“ Андрићевог института

16. јануара 2016.

IMG_0225[1]

Велика књижевна награда Андрићевог института додјељена је по први пут 8. јануара у Андрићграду.

Прва награда, за животно дјело и укупан допринос српској књижевности аутора који је у протеклих пет година објавио запажено дјело додјељена је академику Матији Бећковићу и односи се и на недавно објављене „Три поеме“.

Друга награда за најбољи роман објављен у  2015. години  додјељена је Владимиру Кецмановићу  за роман „Осама“ у издању „Лагуне“.

Одлуку о додјели награда верификовао је жири који је радио у саставу: проф. др Јован Делић, предсједник, Ранко Рисојевић и Маја Мандић.

Поред повеље, лауреати Матија Бећковић и Владимир Кецмановић добили су новчане награде од 25, односно, 15 хиљада евра, а покровитељ награде је предсједник Републике Српске, Милорад Додик. Награде је уручио директор  Андрићевог института, Емир Кустурица. Он је нагласио да ће „Осама“ бити нова будућност српске књижевности и да му је драго што управо овај роман успоставља ову награду као вриједну у култури уопште.

Предсједник жирија,  проф. др Јован Делић је истакао да је Матија Бећковић, као мало ко у свјетским размјерама, уклопио архаично и модерно, те да је његово поновно откриће усмености и  налажење велике пјесничке форме од епохалног значаја како за његову поезију, тако и за српско пјесништво у цјелини.

Академик Бећковић одлучио је да половину новчане награде дарује Матици српској и Српској књижевној задрузи, нашим најстаријим културним установама у којима је Андрић објављивао књиге и у чијим је одборима и уредништвима радио.

Scroll to Top