Приређена изложба академског сликара Александра Цветковића у Андрићевом институту

4. априла 2016.

1

У Галерији Андрићевог института „Лубарда“ 02. априла свечано је отворена изложба академског сликара Александра Цветковића.

Бројни посјетиоци имали су прилику да виде избор од 17 слика, рађених техником акрилик/асамлаж на платну, који представља малу ретроспективу умјетниковог рада у последњих десет година.

Цветковић је завршио Академију ликовних умјетности у Београду 1973. на одсјеку сликарства, гдје завршава и постдипломске студије 1975. године. Добитник је већег броја награда из области сликарства и цртежа. Приредио је преко шездесет самосталних изложби широм бивше Југославије, у Европи, САД-у и Мексику, а учешће је узео и на више стотина ликовних манифестација на готово свим континентима. Носилац је награде Октобарског салона у Београду 1977. и 1988. године, награде на међународној изложби цртежа у Нирнбергу 1979.  године и прве награде на Бијеналу ЈАВА у Њујорку 1980. године. Исте године добио је и награду Бијенала умјетности у Александрији. Златну палету за сликарство добио је у Београду 1985. године, Политикину награду 1990. године, а награду меморијала Милене Павловић – Барили  у Пожаревцу 1995. године. Живи и ради у Београду и на једном необичном салашу – атељеу у Делиблатској пешчари.

Гостујући у Андрићграду Цветковић је изјавио да Андрићград на њега оставио изузетно велики утисак и да је све што је овдје видио  од изузетног значаја за историју, културу и умјетност нашег народа, а да је Галерија Андрићевог института једна од најбољих у којима је до сада излагао.

Scroll to Top