Отворена изложба Милене Павловић Барили „Овај свет само је санак леп“

29.06.2023

У Андрићевом институту у Андрићграду  28. јуна 2023. године у склопу обиљежавања Видовданских свечаности приређених поводом деценије постојања Андрићевог института свечано је отворена изложба Милене Павловић Барили „Овај свет само је санак леп“.

Изложба која обухвата поставку  дјела ове по свему чудесне и несвакидашње сликарске, пјесникиње, илустраторке увијек и заувијек изнад свог времена остварена је у сарадњи са Фондацијом Миленин дом – Галерија Милене Павловић Барили  из Пожаревца. Фондација је основана у знак захвалности и  сјећања на Милену Павловић Барили уз поштовање воље и жеље њене мајке да имовину коју је наслиједила од својих родитеља и умјетнички фонд своје преминуле кћери, дарује српском народу и да се ова заоставштина сачува као цјелина.

Поставка приказује избор од 40 дјела, укључујући велики број портрета и аутопортрета које слика од најранијих дана, класификовани као академизам, па до њујоршког периода гдје се прожимају бајковитост, усамљеност и сјета. У оквиру поставке изложени су цртежи рађени за познате свјетске модне часописе који приказују њен истанчан осјећај за декоративност и илустрацију. Поставку прати богато илустрован каталог уз приказ биографије светски познате сликарке рођене у Пожаревцу.

Изложбу је свечано отворио директор Андрићевог института Емир Кустурица уз присуство предсједника Републике Српске г. Милорада Додика, колектива Фондације Миленин дом и бројних представника друштевног политичког и културног живота Републике Српске и Србије.

Посјетиоци ће имати прилику да погледају изложбу Милене Павловић Барили  у Галерији Петар Лубарда до средине августа.