Отворена изложба „Петар Лубарда 1907 – 1974 -2017“

19. јануара 2018.

1L9A4696

Идеја за изложбу Петар Лубарда 1907-1974-2017. потекла је из замисли да се повежу умјетник Лубарда и колекционар Павле Бељански, али и да се представи свеобухватно Лубардино стваралаштво. У спомен-збирци Павла Бељанског чувају се дјела настала прије Другог свјетског рата, а Кућа легата се стара о дјелима из послератног периода.

Ово је друга изложба којом је вишеградској и регионалној публици приближен лик и дјело једног од најзначајнијих српских, али и свјетских умјетника, Петра Лубарде.

Првом изложбом, 2015.  године, посјетиоци су се могли упознати са Лубардиним дјелима из послератног периода, док су овом изложбом обухваћене двије етапе његовог стваралаштва, дјела настала у међуратном периоду као и стваралашто после Другог свјетског рата када настаје преокрет у његовом сликарском језику. Због тога изложба поприма ретроспективни карактер.

1L9A4638

Публици је представљено 26 дјела које прати богата архивска грађа и сликовито илустрован каталог.

Након гостовања у Центру савремене умјетности Црне Горе – у Подгорици, потом у Спомен-збирци Павла Бељанског у Новом Саду и Кући легата у Београду, изложба је премијерно представљена у Републици Српској, и то пред публиком у Андрићграду у Вишеграду.

Scroll to Top