Формиран научни одбор за обиљежавање годишњице

1. децембра 2013.

Nacuni odbor Andricevog instituta

У оквиру Одјељења за историју Андрићевог института формиран је научни одбор за обиљежавање 100 година од почетка Првог свјетског рата.

Одбор чине: директор Андрићевог института Емир Кустурица, Олег Рудољфович Ајрапетов са Московског државног универзитета, Светозар Рајак са Лондонске школе за економију и политичке науке, директор Архива Србије и научни сарадник Института за новију историју Србије Мирослав Перишић, професор Филозофског факултета у Београду и директор Одјељења за историју Андрићевог института Мирослав Јовановић и секретар Одбора Иван Обрадовић.

Током дводневног састанка, који је одржан у Андрићграду, дефинисан је програм обиљежавања 100 година од почетка Првог свјетског рата.

У оквиру програма предвиђене су бројне активности попут изложби, стручних разговора, издавачких пројеката, документарних филмова, умјетничких садржаја, филмских фестивала.

Основни приступ обиљежавању биће усмјерен ка свеобухватном сагледавању узрока Првог свјетског рата, његовог тока и посљедица, саопштено је из Одјељења за историју Андрићевог института.

Намера Одбора је да научне историјске истине буду стављене на увид и да буду доступне сваком ко жели те истине да сазна. Одбор планира да освијетли услове и околности које су довеле до рата, са амбицијом да научну и ширу јавност посебно упозна са мање познатим чињеницама битним за преломне тренутке рата.

Одбор је на састанку одржаном 1. децембра 2013. године, установио календар активности и донио одлуку о формирању међународног савјета који би чинили водећи свјетски стручњаци за историју Првог свјетског рата.

Међу планираним активностима предвиђено је да Одбор ширу јавност упознаје са историјским садржајима о теми Први свјетски рат и посредством Билтена Андрићевог института.

СРНА

Scroll to Top