Представљање дјела Љубомира Лацковића

26. јуна 2019.

ИЗЛОЖБА ПЛАКАТ - мањи - Copy

У оквиру Видовданских свечаности, 28. јуна у 20 часова у Галерији Андрићевог института Петар Лубарда биће свечано отворена изложба академског вајара Љубомира Лацковића. Изложбом која носи назив Мој свет и ја Лацковић ће ликовној публици представити умјетнички опус настао у протеклих тридесет пет година умјетничког рада.

Љубомир Лацковић је рођен 1955. године у Земуну. Завршио је Факултет примењених уметности у Београду 1985. године у класи проф. Војислава Вујисића. 0д 1984. је члан УЛУС-а, а од 1994. и УЛУПУДС-а. Више од 20 година се бави педагошким радом. Приредио је око двадесетак самосталних изложби а добитник је многобројних награда у земљи и иностранству, од којих вриједи истаћи Прву награду на интернационалном салону СНБА у Паризу 2005. године, први пут додјељену једном страном умјетнику.

Лацковић ствара такозване шупље, прозрачне скулпуре у техници вареног гвожђа и читав свој стваралачки живот остаје доследан свом скулпторском ставу и приступу. У Лацковићевом вајарском опусу доминирају теме животиња или бића инспирисаних митологијом а тврди и хладни метал обликује на начин да скулптуре добијају карактер плишане, топле и живе фактуре.

У поставци изложбе Мој свет и ја, у Галерији Андрићевог института Лацковић ће представити и нове радове који, на њему својствен начин, приказују дио богате српске историје а који одушу посебном духовношћу и световношћу.

Scroll to Top