Кустурица и институт и даље привлаче пажњу свјетских медија

13. јануара 2014.

Emir Kusturica

Рад Андрићевог института, чији је директор Емир Кустурица, и документ који свједочи о намјерама Аустроугарске да поведе велики рат и прије сарајевског атентата, а који је овај институт ексклузивно представио 5. јануара у Андрићграду, не престаје да плијени пажњу њемачких медија.

Њемачки листови „Клајне цајтунг“ и „Тагесшпигл“ у најновијем издању посветили су значајну пажњу писму тадашњег војног гувернера у БиХ Оскара Поћорека, који је 28. маја 1913. године писао министру финансија Леону Билинском у Бечу, а који је представљен у Андрићевом институту.

У тексту под насловом „Пуцњи из Сарајева одјекују још до данас“ лист „Клајне цајтунг“ преноси изјаву члана Управног одбора Института Момчила Перишића да је Поћореково писмо један од најважнијих историјских извора за проучавање питање кривице и одговорности за избијање Првог свјетског рата.

Лист наводи да је „међународно познати режисер и директор Андрићевог института Емир Кустурица открио да намјерава да направи документарац о Првом свјетском рату“.

„Клајне цајтунг“ је пренио и његову изјаву за медије у Републици Српској и Србији да је „Гаврило Принцип у Сарајеву убио окупатора, расисту и антисемиту“.

Лист оцјењује да „Србија на тај начин жели да докаже своју невиност у Првом свјетском рату, те се и даље заноси у старом националистичком размишљању“.

„Што је ближе 28. јун 2014. године, а тиме и 100 година од атентата Гаврила Принципа на престолонасљедника Франца Фердинанда и његове супруге Софије у Сарајеву, то се Србија више бори за своју улогу жртве њемачко-аустријске агресије на почетку Првог свјетског рата“, пише „Клајне цајтунг“.

Исти извор преноси да је премијер Србије Ивица Дачић 11. новембра 2013. године, на дан када је 1918. године дошло до примирја, истакао да би сваки покушај да се Србија обиљежи печатом кривца за Први свјетски рат „представља покушај фалсификовања историје, те да се тачно зна да је тај рат био израз експанзионизма Аустроугарске и Њемачке“.

„Дачић је нагласио да се Србија у оба свјетска рата одлучила за праву страну… Управо то што је Србија у два свјетска рата ‘заузела праву страну’ још више истиче катастрофалну политику бившег лидера Дачићеве странке Слободана Милошевића, који је успио да његова земља буде бомбардована у рату на Косову 1999. године од бивших савезника из Другог свјетског рата – Француске, Британије и САД“, пише „Клајне цајтунг“.

Обиљежавање годишњице Првог свјетског рата, наводи се у тексту, пружиће информације о томе у којој мјери су интелектуалне и политичке елите у Београду спремне за, како кажу, критичко самопреиспитивање.

У тексту „Сјећање на Први свјетски рат – Србија се сматра нападнутом“ њемачки лист „Тагесшпигл“ истиче да се „славни режисер Емир Кустурица приказује као борац против ‘ревизије историје’ од које Србија треба наводно да страхује, а управо је он недавно представио писмо које је Поћорек, маја 1913., послао Билинском у Беч“.

„Тај документ би требало да докаже да Србија, наводно, не сноси сукривицу за Први свјетски рат, јер је Аустроугарска много прије атентата на престолонасљедника Франца Фердинанда у јуну 1914. године била спремна напасти на Србију“, пише „Тагесшпигл“.

Лист наводи да је и предсједник Србије Томислав Николић критиковао „неоправдано и безразлозложно проглашавање Србије а приори кривцем за Први свјетски рат“.

„Индиректно, једино се у Србији Гаврило Принцип готово пркосно брани као преостали српски национални херој, док га истовремено грађани других земаља бивше Југославије као таквог не желе да виде“, оцјена је њемачког дневника.

SRNA

Scroll to Top