Кустурица отворио ретроспективну изложбу Ратка Лалића у Андрићграду

26.01.2024

Директор Андрићевог института Емир Кустурица отворио је данас у Андрићграду ретроспективну изложбу академског сликара Ратка Лалића „Годишња доба – записи на површини земље“.

Изложба је отворена у Галерији „Петар Лубарда“ у Андрићевом институту у оквиру културног програма 17. Међународног филмског и музичког фестивала „Кустендорф“.

Кустурица је рекао новинарима да је ово била најбоља идеја и прилика да се у Андрићграду отвори изложба на мјесту гд‌је се пресијецају све културолошке линије из прошлости и из времена у којем ми живимо.

„Као да смо из простора у ком он живи пренијели документе из природе, који су претворени у једну синтетичку форму која нас лако преноси на путу трансцеденције, односно на путу доброг осјећања које, да није било Ратка, као да би изгубили и ту слику земље када смо је већ изгубили у стварности“, истакао је Кустурица.

Горица Ћећез из Галерије „Петар Лубарда“ рекла је да ова галерија у години када прославља мали јубилеј постојања свој програмски садржај представља и отпочиње врло значајном изложбом умјетника за чијег су живота д‌јела већ постала дио богатог културног насљеђа и блага.

„Лалић нас је напустио крајем прошле године, али је вишеградска публика имала прилику 2016. године да се упозна са његовим богатим сликарским опусом. Ова ретроспективна изложба реализована је уз помоћ његовог сина Владимира Лалића и представља одавање почасти и признања једном од највећих ликовних стваралаца на нашим просторима“, истакла је Ћећезова.

Она је напоменула да изложба публици нуди јединствен увид у богато умјетничко насљеђе и еволуцију стваралаштва Лалића који на маестралан начин приказује дубоко разумијевање природе, слика методом старих мајстора, врло темељно подсликава слике.

Изложби су присуствовали гости фестивала „Кустендорф“, те представници друштвеног и културног живота Вишеграда.

Сликар Ратко Лалић преминуо је 8. августа прошле године у Београду. Рођен је 6. фебруара 1944. године у Долипољу код Високог. Школу за примијењену умјетност у Сарајеву уписао је 1959. године. Академију ликовних умјетности и постдипломске студије завршио је у класи професора Стојана Ћелића 1975. године у Београду.

 

СРНА