Љетња школа Академије „Андрић“ окупила 50 студената књижевности

29. јула 2014.

Ljetna skola Akademije Andric

У организацији Одјељења за књижевност Андрићевог института у Андрићграду, 29. јула 2014. године  почела је Љетња школа Академије „Андрић“ у којој учествује 50 студената са филолошких и филозофских факултета из РС-е и Србије и Универзитета Фрибоург из Швајцарске.

Првог дана предавање је одржао професор Миливој Ненин са филозофског факултета у Новом Саду на тему „Сретен Марић и Први свјетски рат“.

Говорећи о судбини једног од највећих српских интелектуалаца, књижевника, историчара и његових дјела, професор Ненин је дао акценат на то како је Први свјетски рат обликовао Сретена Марића.

Он каже да је Марић величао 27. март 1941. године, када се народ дигао по оној Његошевој „Нека буде што бити не може!“. „Међутим у старости он сање језиве призоре из Првог свјетског рата и њемачка бомбардовања избјегличких колона, када је као дјечак од 12 година прешао Албанску голготу. Почиње да страхује за судбину свог народа при помисли да би могао нестати и тада потпуно другачије размишља о 27. марту и пати што његов народ није избјегао ту катастрофу која га је задесила и у Другом свјетском рату“, појаснио је Ненин у свом предавању о животу и дјелима Сретена Марића.

Ненин истиче да је Марић за себе највише волио да каже да је српски сељак, али он је био прије свега био књижевник, есејист, филозоф, историчар а од 1962. године професор свјетске књижевности на Универзитету у Новом Саду.

На иницијативу српског режисера Емира Кустурице, студенти филошких и филозофских факултета из Београда, Новог Сада, Ниша, Крагујевца, Косовске Митровице, Пала, Бањалуке и Фриборг Универзитета из Швајцарске, имаће прилику да слушају предавања еминетних професора из Србије и Републике Српске на тему – Првог свјетског рата у трајању од пет дана.

Мира Андрић

Scroll to Top