Манипулације и тајне о сарајевском атентату

25. маја 2014.

Perišić i Kusturica

Директор Андрићевог института Емир Кустурица рекао је да нејасноће о Сарајевском атентату потврђује и чињеница да на суђењу Гаврилу Принципу никада није објављен серијски број пиштоља којим је пуцано на Франца Фердинанда и Софију, што је несхватљиво, али и доказ постојања низа тајни о овом догађају.

„Чињеница је да на суђењу Принципу никада није наведен серијски број пиштоља `бровинг` из којег је убијен Фердинанд. То један озбиљан суд не може себи дозволити и то много говори о манипулацији“, рекао је Кустурица данас у Андрићевом институту у Андрићграду на промоцији мајског издања „Историјских свесака“.

Он је нагласио да је истражни судија Лео Пфефер у својој књизи „Истрага о Сарајевском атентату“ навео да постоје четири револвера и бомбе, да би у поставци у Војном музеју у Бечу одједном била три пиштоља, а нема четвртог.

„Добили смо информацију да у поставци нема четвртог пиштоља. Чим тога нема у оптужници, то отвара одговарајyће сумње“, каже Кустурица.

Кустурица је нагласио да историчари окупљени око Андрићевог института раде да „избистре поглед како би видјели што боље и уназад и унапријед“.

„Што се више враћамо у прошлост, све нам је јасније шта се дешавало у новијој историји. До позитивне истине је веома тешко доћи, али она је све више доступна истраживачима и самим тим могућа“, рекао је Кустурица.

СРНА

Scroll to Top