Конференција омладинског рада

30. марта 2015.

Peripetum-mobile

У Андрићевом институту у Андрићграду, 30. марта 2015. године отворена је Трећа конференција омладинског рада у Републици Српској, са 40 учесника из Републике Српске, Србије и Црне Горе.

Министар породице, омладине и спорта Републике Српске Јасмина Давидовић рекла је да конференцију организује ресорно министарство у сарадњи са Институтом за развој младих и заједнице „Перпетуум мобиле“ и Мрежом омладинских центара за развој и тренинг Републике Српске.

„Циљ конференције омладинског рада Републике Српске јесте унапређивање омладинског сектора, а то ће се постићи размјеном искустава и даљег планирања омладинских активиста из ове регије“, навела је Давидовићева.

Она је истакла да је конференција значајна и да ће проширити активности у оквиру прекограничне сарадње, а уједно је једна од битних тачака у акционом плану Министарства породице, омладине и спорта.

„Ова конференција је једна важна одредница унутар тог акционог плана у складу са Споразумом о специјалним паралелним везама Србије и Републике Српске“, навела је Давидовићева.

Peripetum-mobile 2

Она је напоменула да ресорно министарство унутар свог буџета од 2008. године има грант којим се покрива дио трошкова невладиних организација и рад омладинских центара, као и да буџет за функционисање омладинских организација износи 240.000 КМ.

„Једна од активности на овој конференцији јесте да се омладинске организације морају саме активирати у тражењу донатора“, закључила је Давидовићева.

Координатор Треће конференције Данка Божић рекла је да је циљ конференције јачање омладинског сектора у Републици Српској, додавши да сваке године буду дате добре препоруке за даљи омладински рад, те да очекује да ћемо и ове године бити тако.

Координатор пројекта у Институту „Перпетуум мобиле“ Бојана Трнинић истакла је да је битно радити на омладинском организовању и промоцији омладинског рада, јер сви показатељи говоре да је омладински рад потребан.

Указујући да је пораст насиља међу младима, као и да тржиште рада није довољно отворено, она је истакла да је циљ ове конференција да се истакне како је младима потребна само шанса и подршка.

Трећа конференција Омладинског рада трајаће до 1. априла.

Срна

Scroll to Top