Почела студентска конференција „Први свјетски рат и књижевност“

21. марта 2015.

Studentska konferencija

У Андрићевом институту у Андрићграду, 21. марта 2015. године почела је студентска конференција посвећена Првом свјетском рату и књижевности, на којој учествује око 65 студената из Бањалуке, Београда, Ниша, Крагујевца, са Пала, из Косовске Митровице и Новог Сада.

Дводневни скуп отворила је професор Универзитета у Београду Љиљана Марковић која је, обраћајући се у име руководиоца Одјељења за књижевност Андрићевог института Александре Вранеш, истакла да је поносна на рад младих колега.

„Данас настављамо континуирани напор, почет прошле године за вријеме Љетне школе Академије `Иво Андрић`, када се родила идеја студената да наставимо стварати, али и да помогнемо колегама који раде научне радове, да се развијају у праве младе научнике, на које би и Андрић био изузетно поносан“, рекла је Марковићева.

Она је нагласила да је Андрићев институт препознао важност овог пројекта, те да ова конференција представља резултате рада студената.

Studentska konferencija

„Данас имамо 65 студената из свих српских универзитета на којима се проучавају филозофске и филолошке науке и то је само по себи празник српске науке“, рекла је Марковићева.

Она је додала да је поносна на рад младих колега, који су уз све оптерећење који носе болоњске студије, нашли у себи снаге и надахнућа да научно раде, да пишу и представе резултате свог рада.

„Сигурна сам да ћемо заједно унаприједити методе наших научних истраживања и побољшати сјајне резултате научно – истраживачког рада“, закључила је Марковићева.

У оквиру студентске конференције, данас ће бити промовисана књига „Сербиа“, који су приредили аутори Сања Ћосић, Ново Томић и Ратомир Дамјановић.

Срна

Scroll to Top