Промовисан нови број Историјских свезака

8. фебруара 2015.

Istorijske sveske 13

У Андрићевом институту 8. фебруара 2015. године промовисан је нови број Историјских свезака.

Тринаестим бројем Историјских свезака, који садржи шест прилога на 48 страница, Андрићев институт је наставио са објављивањем научно-популарног часописа који привлачи изузетну пажњу стручне и шире јавности. И у 2015. години у Историјским свескама претежно ће бити публиковани радови на теме из историје Првог светског рата, али ће повремено бити отваране и поједине теме које не спадају у тематски комплекс историје Првог светског рата.

Средишња тема овог броја је “Ратни заробљеници 1914“ у оквиру које је објављено 19 докумената. Осим докумената који сведоче о судбини заробљеника у Русији, Аустроугарској и Србији, посебну пажњу привлаче подаци садржани у извештају о исходу Колубарске битке и броју заробљених аустроугарских официра и војника као и о броју заплењеног оружја. Приређивачи прилога “Ратни заробљеници 1914“ су историчари Мирослав Перишић и Александар Марковић.

Осим наведених докумената у овом броју Историјских свезака објављена су три ауторска прилога: “Руски минско-торпедни морнарички одред у Србији 1914-1915“, аутора Бранка Богдановића, “Покушаји стварања српског четничког одреда руске царске армије у Првом светском рату“, аутора Јарослава Вишњакова, руског историчара из Москве и текст “Рађање идеје словенске заједнице у Русији“, аутора Алексеја Тимофејева.

Два прилога у овом броју Историјских свезака посвећена су посетама режисера Куарона, Тавернија и Никите Михалкова Андрићграду, где их је домаћин Емир Кустурица упознао са идејом Андрићграда и Андрићевог института.

Scroll to Top