Прослављени тенисер Новак Ђоковић посјетио Андрићград

30. јануара 2014.

Zlatink i ključ za Novaka Djokovića

ВОЛИО БИХ ДА БУДЕМ ДИО АНДРИЋЕВОГ ИНСТИТУТА

У Андрићграду, 30 јануара 2014. године боравио је прослављени српски и свјетски тенисер Новак Ђоковић, заједно са члановима своје породице, међу којима су били мајка Дијана и дјевојка Јелена Ристић.

Мада је посјета била ненајављена у комплексу Андрићграда најславнијег српског спортисту, који је са Мећавника стигао са режисером Емиром Кустурицом, дочекало је неколико стотина вишеграђана и туриста.

Кустурица је заједно са Ђоковићем прошао главном улицом Младе Босне, а потом су обишли књижару „Или-или“ и споменик Иви Андрићу на Тргу Николе Тесле. Након што су се задржали поред споменика Петру II Петровићу Његошу на истоименом тргу у Андрићграду, обишли су и цркву Светог Кнеза Лазара, гдје је Ђоковићу свештеник Средоје Андрић даривао икону Пресвете Богородице.

У Андрићевом институту Кустурица је Ђоковићу уручио златник и кључ Андрићграда, као и вјерну макету ћуприје на Дрини, рад вишеградског пензионера, дрворезбара Томислава Нешковића. Потом су погледали секвенцу најновијег Кустуричиног филма који се још увијек снима са Моником Белучи у главној улози, “На млијечном путу“, и упутили се на двочасовно крстарење Дрином Кустуричиним бродом “Лотика“.

У краћим изјавама за новинаре Новак Ђоковић није крио одушевљење Андрићградом, посебно истичући значај и улогу Андрићевог института, те чињеницу да у овом комплексу посебно мјесто заузиумају два српска великана, Његош и Андрић.

„Волио бих да на неки начин будем дио Андрићевог института, који је без сумње једна од најзначајнијих институција посвећена историји српског народа“, нагласио је Ђоковић.

Кустурица је Ђоковиђев тријумф на Вимблдону поредио са Теслином истосмјерном струјом, у спортском правцу, а Ђоковић је то појаснио као обавезу свих нас да, свако у свом домену, попут наизмјеничне струје, даје максимум у разним областима.

Новак Ђоковић је најавио да ће се на неки начин укључити у реализацију овог значајног пројекта који се гради у Вишеграду, на ушћу Рзава у Дрину.

Славко Хелета

Scroll to Top