Сарајевски атентат је посљедица, а не узрок

25. маја 2014.

Miroslav Perišić

Руководилац Одјељења за историју Андрићевог института Мирослав Перишић рекао је, у Андрићграду, да је Сарајевски атентат дио историје БиХ и посљедица оног што је претходило, а никако узрок онога што је услиједило.

Перишић је у Андрићевом институту, на представљању петог броја „Историјских свесака“, рекао да данашња литература о Првом свјетском рату као да није заинтересована да истражи питања одговорности за убиство Франца Фердинанда.

Он је појаснио да један дио историчара сматра да је Сарајевски атентат дјело званичне тадашње Србије, иако за то немају утемељена документа.

„Много су бројнији историчари који Сарајевски атентат сматрају `окидачем за рат` односно поводом који је Аустроугарској и Немачкој добродошао за одлуку за коју је у ратним круговима Беча и Берлина расло расположење“, нагласио је Перишић.

Према његовим ријечима, у једном дијелу историографије изнесене су оправдане сумње да се за припреме атентата на Фердинанда у Сарајеву знало у појединим званичним бечким и будимпештанским круговима.

Он сматра да Сарајевски атентат није довољно истражен јер су многи званичници тадашње власти знали за његову припрему, а безбједносне структуре су Фердинандов боравак у Сарајеву учиниле небезбједним.

„Неки од историчара сматрају да су прави зачетници убиства Фердинанда извесни кругови у Бечу и Будимпешти који су делали преко својих агената у јужнословенским просторима“, навео је Перишић.

Према његовим ријечима, на трагу отворених питања налази се и оригинални документ од 23. децембра 1913. године, сачуван у Архиву Србије, који садржи податак да је у Беч стигла информација из Сарајева о припреми атентата.

„Српски дипломатски представник Јован Јовановић извијестио је Београд у децембру 1913. године да је Беч добио информацију од `земаљског поглавара` у Сарајеву да се припрема атентат на један број аустоугарских званичника“, рекао је Перишић који је и директор Архива Србије и члан редакције „Историјских свесака“.

СРНА

Scroll to Top