Oтворене изложбе „Умјетност и вино“ и „Срце у камену“

1. августа 2015.

IMG_7581

У оквиру манифестације “ Шумадија у Андрићграду”, у Галерији Андрићевог института “Петар Лубарда” 30. јула, отворена је изложба тематски подјељена у два дијела – „Умјетност и вино“ и „Срце у камену“. Двије различите теме обједињене у причу о Шумадији, мјесту које обилује богатом историјом, културним наслијеђем и традицијом.

Изложба „Умјетност и вино“

Пробрани умјетници заједничку инспирацију су пронашли у вину и кроз разне ликовне изразе и знане технике подарили нам дјела славећи вино као оличење живота и заноса.
Изложбом су представљени радови 11 сликара и вајара: Васа Доловачки, Велизар Крстић, Љубомир Лацковић, Александар Лукић, Милан Милетић, Горан Митровић, Зоран Рајковић, Небојша Савовић Нес, Бисенија Терешченко, Предраг Тодоровић и Милан Туцовић.

„Срце у камену“

„Срце у камену“ је фотографска прича о споменицима крајпуташима и усамљеним надгробницима, насталим у рудничко-таковском крају од 1885. до 1941. године. Поставка приказује дио фотографија које чине истоимену књигу насталу 2009. године, послије четворогодишњег скупљања материјала у општини Горњи Милановац.
Аутор изложбе, Саша Савовић, написао је и монографију о споменичком наслијеђу, крајпуташима и усамљеним надгробницима овог подручја закључно са 1941. годином.

Изложбу је свечано отворио вајар Небојша Савовић Нес, аутор значајнијих меморијалних и амбијенталних скулпторских дијела у Србији и земљама у окружењу. Од 2004. године ангажован је на изради мермерне орнаметнике Храма Светог Саве у Београду.

Изложба је отворена до 30. августа.

Scroll to Top